Uitzonderlijk vastgoed in MECHELEN (Zoutwerf 5)

€ 1.500.000


Algemeen
Prijs
:
€ 1.500.000
Kadastraal inkomen
:
€ 840
Adres
:
Zoutwerf 5 , 2800 MECHELEN
Bewoonbare opp.
:
686 m²
Grondoppervlakte
:
439 m²
Beschikbaarheid
:
Bij akte
Bouwjaar
:
1530
Omschrijving

In den Grooten Zalm’ en 'Den Kleinen Zalm' zijn twee naast elkaar gelegen panden aan de Mechelse Zoutwerf en één van de bekendste en mooiste stadsgezichten.

De imposante voorgevel van het visverkopershuis 'In den Grooten Zalm’ werd opgetrokken tussen 1530 en 1536.  De gevel is een van de vroegste voorbeelden van vroegrenaissance in België.

Tot de Franse revolutie was het een ambachtshuis der visverkopers.  Nadien werd het de woning van de bekende Mechelse kunstschilder Willem Geets (1839-1919). 

De Zalm onderging recent een zachte restauratie van de buitenschil (bedaking, reiniging en herstel van voor-en zijgevels en het schrijnwerk werd hersteld en herschilderd).  Ook aan de stabiliteit van het gebouw werd gewerkt (de kooflijst werd verankerd en een betonbalk werd gerealiseerd). 

Indeling:

Het pand is bijzonder ruim (3 bouwlagen + zolder), in uitstekende staat en is een beschermd monument dat zich leent tot een mooie klassevolle herbestemming.

De mee verkochte onbebouwde doorgang (perceelnr 393 B)  uitkomende op de Zoutwerf palend aan de linkerzijde van 'De Zalm' maakt deel uit van de historische site Couderborg en heeft eveneens het statuut van beschermd monument.

Beschermingsstatuut:

Het onroerend goed is beschermd als monument  gelegen binnen een vastgestelde archeologische zone en opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed.  Voor meer info over de rechtsgevolgen, ga naar www.onroerenderfgoed.be.

 

Financiële ondersteuning bij aankoop en beheer van onroerend erfgoed:

De Vlaamse overheid biedt financiële ondersteuning aan bij aankoop, onderhoud of restauratie van onroerend erfgoed. Een overzicht (bijv. erfgoedpremies, -lening, vermindering personenbelasting, verlaging verkooprecht en schenkbelasting, ...)  is terug te vinden in de folder van het Agentschap Onroerend Erfgoed en op hun website.

Voorkooprecht:

Het goed is belast met een recht van voorkoop De Vlaamse Waterweg nv, begunstigden: De Vlaamse Waterweg nv.

Contacteer ons via 02/253 4000 of info@ap-p.be


Stedenbouwkundige informatie
Voorkooprecht
:
Ja
Bouwvergunning verkregen
:
Ja
Dagvaarding en herstelvordering
:
Nog niet aangevraagd
Verkavelingsvergunning
:
Nee
Bestemming
:
Woongebied met een culturele, historische en/of esthetische waarde
EPC
:
299,46 kWh/m².jaar
Erfgoed
:
Monument
Comfort
Verwarming
:
CV op gas
Keuken
:
Niet meegedeeld
Type dak
:
Niet meegedeeld
Google kaart
De kaart vergroten
Uitzicht op straat