Hervorming registratierechten in Vlaanderen: Wat mag je verwachten als koper?

Om de aankoop van een eerste gezinswoning betaalbaarder te maken plant Vlaanderen een hervorming van de registratierechten of het verkooprecht. Deze belastingen moet je betalen bij de aankoop van vastgoed of bouwgrond. Elk gewest bepaalt afzonderlijk de tarieven. Vanaf 1 januari 2022 zou drempel voor een eerste eigen woonst verlaagd worden terwijl tegelijkertijd het registratietarief voor een tweede verblijf of investeringspand stijgt. Ook de meeneembaarheid dooft uit.

Wat dit concreet voor jou als koper betekent, zetten we even op een rijtje:

Je koopt een eerste eigen gezinswoning: 3% registratierechten

Kopers die een eerste gezinswoning aanschaffen waarvan de authentieke akte verleden wordt na 1 januari 2022, genieten van het verlaagde registratietarief van 3%. Dit kan gaan om een huis, appartement, rijwoning of villa. De enige voorwaarde is dat de koper geen eigenaar is van ander vastgoed en dat hij zich officieel laat inschrijven in het bevolkingsregister op het desbetreffende adres. Vanaf de ondertekening van de verkoopsovereenkomst heb je tot 4 maanden tijd voor het verlijden van de akte bij de notaris. Als je als koper wilt genieten van het verlaagde tarief, dient de verkoopsakte na 1 januari 2022 behandeld te worden.

Je bent van plan deze eerste eigen woning ingrijpend energetisch te renoveren: 1% registratierechten

Koop je een enige eigen woning en verbind je jezelf ertoe deze binnen de 5 jaar je verouderde en energieverslindede pand ingrijpend energetisch te renoveren, dan kan je zelfs geniet van 1% registratierechten (voorheen 5%). Voor zo’n IER-dossier of Ingrijpende Economische Renovatie moet je bij de verbouwing een architect betrekken en cruciale installaties volledig vernieuwen. Denk dan bijvoorbeeld aan verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Daarenboven moeten minimaal 75% van de buitenmuren geïsoleerd worden. Je komt voor deze werken evenwel in aanmerking voor een renteloze lening tot 60.000 euro.

Je koopt een tweede woning of investeringspand: 12% verkooprecht

Voor de aankoop van andere dan de enige eigen woning stijgt het algemene tarief van 10 naar 12 procent. Het hogere tarief treedt in werking vanaf 2022 en geldt voor aankopen waarvoor de compromis of koopovereenkomst gesloten wordt vanaf 2022. Landbouwgronden en natuurgebieden behouden het tarief van 10%. Indien je van plan bent een tweede woning of een investeringspand aan te kopen, heb je er dus alle belang bij om de koopovereenkomst te sluiten voor het einde van 2021.

Wat met de meeneembaarheid? Volledige afschaffing vanaf 2024

De meeneembaarheid die je toeliet het verkoopsrecht (met maximum van 13.000 euro) dat je op een vroegere woning hebt betaald, kunt aftrekken van de registratierechten van je nieuwe woning. Dit systeem wordt vanaf 1 januari 2024 volledig afgeschaft. In de overgangsperiode krijg je bij de aankoop van een enige eigen woning kiezen tussen het oude tarief van 6 of 5% met meeneembaarheid of het nieuwe tarief van 3% of 1% zonder meeneembaarheid. Voor het nieuwe algemeen tarief van 12% kan je gedurende 2 jaar de meeneembaarheid behouden. Welk systeem voor jou financieel het interessants is, laat je best grondig berekenen door je makelaar, notaris of bankagent.
Wij proberen jou zo goed mogelijk te informeren zodat je de juiste beslissingen kan nemen. Deze inlichtingen zijn louter van algemene aard en mogen nooit als sluitend professioneel juridisch advies worden gezien. Contacteer ons team of je notaris voor meer informatie toegepast op jouw specifieke persoonlijke omstandigheden.

Ons team staat voor jou klaar op 078-48 47 00 of info@ap-p.be. We bekijken graag volledig vrijblijvend samen hoe we je best kunnen bijstaan in jouw zoektocht naar een nieuwe woning.

Onze huidige te koop-panden kan je hier vinden.

Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn voor de laatste updates.

Hervorming registratierechten in Vlaanderen: Wat mag je verwachten als koper?