6 essentiële tips om jouw vastgoed sneller te verhuren

Zit jij in de startblokken om jouw vastgoedinvestering te verhuren en wil je graag een maximaal rendement halen? We helpen je graag verder om jouw pand zo goed mogelijk in de markt te zetten zodat je verhuur vlot verloopt. Zo kan jij met volle teugen genieten van je rendement.

Met deze 6 onmisbare tips start jij alvast in pole position voor de verhuur van je pand:

1. Ga voor een evenwichtige verhuurprijs

Een optimaal rendement halen op jouw investering is uiteraard je hoofddoel. Te hoog mikken schrikt af; te laag vermindert je rendement. Een evenwichtige verhuurprijs bepalen is dus van cruciaal belang. Je kan je beroepen op een aantal objectieve criteria zoals ligging, bewoonbare oppervlakte, aantal kamers, kwaliteit van afwerking en energiezuinigheid. Verder breng je de extra troeven van je pand in rekening: een tuin, terras, garage of lift. De vastgoedmarkt beweegt zoals elke markt op basis van vraag en aanbod. Surf dus zeker naar onze te huur-pagina op zoek naar gelijkaardige panden.

2. Wees in orde met alle kwaliteitsnormen

Vooraleer je je woning in verhuur plaatst, zorg je best dat deze voldoet aan alle kwaliteitsnormen. De minimale eisen zijn:

  • Aanwezigheid van drinkbaar water, verwarming, sanitair (badkamer en wc) en keuken;
  • Veiligheid: gekeurde installaties voor nutsvoorzieningen als elektriciteit en gas/stookolie, rookmelders en afsluitingen voor lage ramen op verdiepingen;
  • Verluchting en verlichting;
  • Stabiliteit: muren zonder scheuren, stevige dakbedekking, gelijkliggende vloeren;
  • Energiezuinigheid: verplicht energieprestatiecertificaat.


Aantonen dat je in orde bent, kan door een conformiteitsattest aan te vragen bij de gemeente.

3. Maak een aantrekkelijke advertentie

Om potentiële huurders te bereiken en te overtuigen van jouw pand, zorg je best voor overtuigende foto’s of zelfs een videobezoek. In onze blog met tips voor meer screen appeal lees je meer over hoe je je pand aantrekkelijk maakt. Wees zo gedetailleerd mogelijk in de omschrijving van je woning en vergeet niet elke troef (ook over de omgeving) te benadrukken.

4. Kies je ideale huurder

Ga met je kandidaat-huurders een soort sollicitatiegesprek aan waarin je peilt naar de reden van hun verhuis, achtergrond, familiale en werksituatie. Je kan ook altijd referenties vragen. Als eigenaar mag je uiteraard vrij kiezen aan wie je je woonst verhuurt op voorwaarde dat je niet discrimineert. Op deze site vind je verdere verduidelijking hierover.

5. Voorzie een waterdicht huurcontract en gedetailleerde plaatsomschrijving

Eens je je ideale huurder hebt gevonden, ondertekenen jullie beide een huurovereenkomst. Deze zijn onderhevig aan een steeds striktere en uitvoeriger beschreven wetgeving die ook nog eens regelmatig wijzigt. De tijd van een standaard huurcontract te downloaden en helemaal juridisch ingedekt te zijn, is voorbij. Laat je dus goed adviseren door een makelaar of advocaat. Zorg daarnaast voor een nauwkeurige plaatsbeschrijving met gevalideerde foto’s. Hiermee vermijd je elke discussie over schade of wijzigingen die aan de huurder te wijten zijn. Wanneer een huurder zijn verplichtingen niet nakomt, beland je al snel in tijdrovende, onaangename en frustrerende discussies die in het slechtste geval leiden tot juridische procedures. De huurovereenkomst en plaatsbeschrijving moeten binnen de twee maanden geregistreerd worden.

6. Verzeker je pand

Als eigenaar ben je verplicht een brandverzekering af te sluiten. Deze covert het gebouw, je muren en de schade waarvoor je door derden kan aansprakelijk worden gesteld (bijvoorbeeld een buur in geval van waterschade). De huurder sluit een woningverzekering af voor zijn inboedel en schade die hij aan jouw eigendom zou veroorzaken door nalatigheid. Kijk dit zeker na voor je de huurovereenkomst ondertekent.
Bij het verhuren van je investering komen dus heel wat zaken kijken. We hopen dat onze tips je helpen om een goede start te maken.

Wil je graag weten hoe wij de verhuur van een pand aanpakken? Ons team staat altijd klaar om je tijdens een volledig vrijblijvend gesprek verdere toelichting te geven. Je kan ons bellen op 078/48 47 00 of mailen via info@ap-p.be om een afspraak te maken.

Zoek je trouwens meer informatie over de opvolging van een verhuurd pand, lees zeker dit blogartikel.

Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn voor de laatste updates.

6 essentiële tips om jouw vastgoed sneller te verhuren