Hoeveel is mijn huis nu eigenlijk waard?

Een woningprijs wekt vaak de interesse van kandidaat-kopers op. Mik je te laag, leidt je aan financieel verlies. Overschat je de waarde, raakt de woning niet verkocht. Een marktcomforme actuele waardeschatting is de meest onderschatte stap in het verkoopsproces. Laat je niet vangen en ga te rade bij een erkende vastgoedmakelaar die door zijn professionele ervaring en kennis je dadelijk op een correcte manier kan informeren.

De vastgoedmarkt, een markt die voortdurend in beweging is

Een aantal elementen spelen altijd mee als we een onroerend goed schatten. Sommige andere aspecten die de waarde van een pand bepalen, kunnen doorheen de jaren veranderen. Op negatieve of positieve manier kunnen nieuwe energienormen, opkomende woontrends, de huidige rentevoet of de waardering van een bepaalde wijk de prijs beïnvloeden. Het is cruciaal om alle factoren in rekening te nemen want 1 element kan doorslaggevend zijn om de waarde fel op te drijven of te doen kelderen. Een schatting is dus zeker geen nattevingerwerk.

3 sleutels tot een correcte waardebepaling van jouw huis

1. Ligging, ligging en nog eens ligging

De locatie van je onroerend goed is een doorslaggevende parameter. Denk hierbij breder dan de bereikbaarheid vanaf belangrijke verkeersassen en de ligging tegenover dorpskern, openbaar vervoer, scholen of horeca. Ook de oriëntatie van de woonst en eventuele tuin, de breedte van de bouwgrond, de omliggende gebouwen en omgeving (platteland, stad) spelen een beslissende rol bij het bepalen van de correcte grondwaarde.

2. Bouwjaar en staat van het huis

Over smaak valt niet te twisten: de ene zoekt een instapklare woonst en de andere geeft zelf nog graag een finishing touch. Toch is de algemene staat van het huis een bepalende factor. Met het bouwjaar als startpunt wordt gekeken naar de constructiemethode en de renovatiegraad. Daarnaast brengt de kwaliteit van de afwerking soms heel grote verschillen. Bijkomend wordt ook gekeken naar de EPC-waarde van het pand.

3. Het huis vanbuiten en vanbinnen

De waarde van verschillende soorten woonsten als studio’s, rijhuizen, appartement, (half)open bebouwingen of villa’s ligt vaak ver uit elkaar. De stijl van een woning lijkt heel erg subjectief. Toch ligt de ene stijl soms veel beter in de markt dan de andere. De ervaring van een vastgoedmakelaar is hierin onontbeerlijk. Naast de look kijken we ook naar objectieve parameters als de bewoonbare oppervlakte. De indeling van deze leefbare m2 is trouwens nog veel belangrijker: het aantal slaapkamers, badkamers,… Alle extra comfortvoorzieningen als sauna, zwembad of veranda kunnen de waarde van je huis aanzienlijk verhogen.
Elk onroerend goed is uniek. Een waardebepaling neemt een brede waaier factoren in rekening. Een gratis marktconforme schatting is een niet te onderschatten geschenk. Je verkoop start op het best mogelijke vertrekpunt en verdere professionele begeleiding door een makelaar biedt je alle comfort om jouw woning aan de mooiste prijs te verkopen.
Je kan jouw gratis waardebepaling hier aanvragen of ons contacteren voor een vrijblijvend gesprek op 078/48 47 00.

Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn voor de laatste updates.

Hoeveel is mijn huis nu eigenlijk waard?