(Starters) Gids voor vastgoedinvesteerders

Wil je graag meer rendement dan op een spaarboekje? Dan is investeren in vastgoed een betrouwbare oplossing. Het rendement vertaalt zich enerzijds in een maandelijkse huuropbrengst, anderzijds in een meerwaarde van het onroerend goed op langere termijn. Niet enkel de vraag naar huurwoningen maar ook de huuropbrengsten stijgt. Mits goede zorg en onderhoud neemt vastgoedwaarde meestal toe in de tijd. Lage rentevoeten en fiscale voordelen maken het allemaal nog aantrekkelijker. Een belegging in vastgoed biedt ook mooie perspectieven voor een goede successie- en pensioenplanning.

Ontdek onze 5 insider tips voor je de stap zet

1. Leg vooraf je budget vast en wijk er niet van af

Maak een heel realistische schatting van je huurinkomsten zodat deze idealiter de terugbetaling van je lening dekt. Hou er rekening mee dat wat je ontvangt een brutobedrag is. Je kan kosten als onroerende voorheffing, verzekeringen, belastingen, herstellingen… niet vermijden. De lage rentevoeten van dit moment laten toe om ook al met een kleiner bedrag de stap naar investeren in vastgoed te zetten. Je maakt best een afspraak bij bevoegde instanties als jouw bank om te bespreken wat binnen jouw budget mogelijk is.

2. Voorzie een noodfonds

Als investeerder zit je niet te wachten op onvoorziene en/of kostelijke herstellingen, leegstand tussen huurders, wanbetalingen van huurgelden. Helaas is de realiteit wel soms anders. Een gewaarschuwde en voorbereide investeerder telt voor twee. Zeker als je meerdere panden hebt, is een aparte rekening met dergelijk fonds geen overbodige luxe.

3. Opteer voor het juiste vastgoed

Vastgoed biedt een brede waaier aan mogelijkheden. Je kan investeren in huizen, appartementen, studio’s, garageboxen en nog zoveel meer. De kunst is aan te voelen wat de markt vraagt en voor welk soort vastgoed er interesse is. Hou dan rekening met welk soort vastgoed bij jou past, wat het profiel van jouw ideale huurders is en hoeveel tijd je wil investeren in opvolging. Eens je een goed hebt gevonden, verplaats je dan in de potentiële huurder en bekijk het door zijn ogen.

4. Kies het beste pand

Nu je door de ogen van jouw ideale huurder kijkt, start je met het analyseren van de omgeving. Heeft het pand de nodige bereikbaarheid en is het goed gelegen voor de noden van de huurder? Een gezin heeft andere noden dan een alleenstaande op zoek naar een eerste woonst. Kijk ook naar jezelf: wil je een renovatie pand of liever een instapklaar of nieuw exemplaar? De staat van het gebouw heeft een sterke invloed op de aankoop- en huurprijs. Een nieuwbouw lijkt op het eerste zicht duurder. Normaal gezien behoeft een dergelijk pand de eerste 10 jaar evenwel geen renovatie of grote herstellingen. De uitstraling en sfeer van het pand trekken ook een bepaald soort huurder aan. Kwaliteit van afwerking binnen en buiten heeft een duidelijke invloed op de uiteindelijke huurprijs die je voor de woonst kan vragen.

5. Vergeet je tijd niet mee te rekenen

Het beheer van een pand kost tijd, veel meer tijd dan je waarschijnlijk verwacht. Naast administratieve en financiële opvolging moet je ook rekening houden met technische en bouwkundige aspecten. Als onverwachte defecten of herstellingen zich opdringen, verwacht een huurder een beschikbare en flexibele huisbaas die zorgt voor snelle en duurzame oplossing. Als investeerder wil je liefst gewoon zorgeloos genieten van je investeringsrendement, daarom biedt het uitbesteden van je vastgoedbeheer hiervoor een mogelijke oplossing.

We hopen dat onze starterstips je alvast op weg helpen naar een eerste of nieuwe vastgoedinvestering. Ons team staat uiteraard voor u klaar om al u verdere vragen te beantwoorden op 078/48 47 00 of info@ap-p.be.

Surf zeker naar onze beschikbare nieuwbouwprojecten of verkoopspanden. Bij elk pand vind je trouwens een module waar je het potentieel rendement van je investering kan berekenen.
Meer weten over hoe je jouw investering verder kan optimaliseren? Lees onze blog hierover.

Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn voor de laatste updates.

(Starters) Gids voor vastgoedinvesteerders